Blog
Day School, Kisah, Sekolah di Inggris, Testimoni

Sekolah di Inggris :: Masak yuuuk! – kangen citarasa Indo? masaklah sendiri!

Zaz_bikecropYesterday was absolutely an intense night for me. What a night! Last night was absolutely one of my memorable moments living here, in England. Pengalaman tinggal di negri orang memang tidak ada ujungnya 🙂

So, last night the family that I’m living with and I had dinner together. And yesterday was my turn to cook! I had decided 3 days before yesterday that I was going to cook an Indonesian meal. Just for them to have a taste of how delicious Indonesian cuisine is! Tidak hanya keluarga dimana aku tinggal aja yang ikut menyantap lezatnya masakan aku. Tapi juga seorang pelajar orang pribumi bernama Pete (singkatan dari Peter) ikut bergabung merasakana nikmatnya masakan Indonesia, even better! So what I actually made was, Indonesian Chicken curry with very Indonesian dish, in fact one of my favourite, oreg tempe kecap with fresh spring onion. Tempe is actually my everyday meal in Indonesia. For breakfast, lunch, or even dinner. I was very fortunate that I still had a sachet of kecap bango from Indonesia which was given from my mother when she went here to visit. Kumplit deh bahan-bahan yang dibutuhkan untuk buat oreg tempe kecap. Sebenarnya ga banyak bahan-bahan yang dibutuhkan untuk buat masakan yang satu ini. But, the tempe cost absolutely a fortune!! £3.50 for about 20 x 7 cm big. Which I think if you buy one in Indonesia it would cost about Rp4.000-5.000,- So basically this tempe I bought from this Asian shop at the city centre cost more or less 10 times higher than you can get one in Indonesia!! What?! I know it’s crazy right hehehe.. But the result was satisfying.

The tempe was easy to make, the chicken curry took me ages to prepare the sauce. Untuk membeli bahan-bahannya pun ga mudah. Dari mulai shrimp paste (terasi) sampai cengkeh. Sebagian bahan aku beli dari Tesco karena murah. Aku beli cabe kering, daun seledri, sereh, minyak untuk goreng tempe, dan kecap cina atau dark soy sauce. Nah untuk bahan sisanya seperti, tamarind paste/asam jawa, bubuk kunyit, bubuk seledri, ground cumin, bubuk kayu manis, semuanya karena hanya butuh 1 sendok teh sampai paling banyak 1 sendok makan, aku putuskan untuk minta ketemen aja hehehehe, biar hemat-hemat pengeluaran. Then after I did some shopping, I went to my friend house, Imaan. She’s Rumanian who’s converted to islam. I met her at the mosque where I always go to. She’s a mother of 2 children so I was feeling positive that she’d have all of these ingredients. And guess what, I was right. I did get all of these ingredients from her 😉 Not even just getting this ingredients, I was also forced to stay a bit longer and have dinner with them and a piece of chocolate cake 😀 She’s very nice lady I’m telling you. So that was a success. The mission of that day was completed. I managed to get all the ingredients to make this Indonesian curry…

Then the next day, I started preparing the spices at 17.00. Asyiknyaaaa memasak!!! Mereka punya calu dan coet, jadi ngulek deh kayak emak-emak di Indonesia hehehe. Ngulek sereh, bawang merah dan putih, terus bumbu-bumbu lainnya dicampurkan. Setelah lumayan lama persiapan untuk pumbunya, akhirnya siap untuk dimasukan ke katel melengkung yang sudah dipanaskan sedikit minyak. Breeg.. seluruh bumbu dimasukkan dengan air santan dan ayam. Didiamkan sampai 1 jam agar masak betul. Selagi santai aku sembahyang maghrib dulu. Everyone in the house went to the kitchen following the temptation of the delicious smell of Indonesian food. They all said, SMELLS SOO GOOD! Hehehe. As the chicken nearly ready, I prepared the oreg tempe. It took about less than 20 minutes to make the oreg tempe. Of course I didn’t forget the crucial ingredient, kecap lah! The table was set by Simon and Thorayya his wife. And everyone enjoyed the meal!! It was spicy exactly like what I wanted it to be. Creamy and rich with flavour! Very Indonesian.

Sebenarnya aku pun niat untuk buat makanan penutup, yaitu scones. Tapi sayangnya ada instruksi yang terlewat dari resep scones yang aku download dari internet. Jadi panjang deh ceritanya hahaha.. But Thorayya helped me with the dessert and she even did the washing up for me! The making of dessert is going to be another long story. Hehe.. But overall, they enjoyed the meal sooo much, and me too of course.

Living abroad, and away from my parents is definitely challenging. Not just challenging. I also get to learn a lot how to cook. Not just English food, my own traditional food too! Coz you will be definitely missing Indonesian food! Honestly, a lot!! Nothing else you can do apart from learning how to cook it by yourself!

Unfortunately I didn’t take the picture of the tempe and Chicken curry 😦 But I’m sure you can imagine how it looks like 😉

Zaz_smalleditZahrah Zubaidah

Zahrah adalah siswa Sixth Form (A-Levels) di Norwich High School for girls GDST; ia sekolah di UK sejak lulus dari SMP Salman al-Farisi Bandung diawali persiapan A-Levels di Read School. Untuk A-Levels tahun pertamanya, Zahrah mengambil Fine Art, Geography, Maths dan Physics. Oleh guru dan tutornya ia dianjurkan untuk melanjutkan ke Slade School of Fine Art, London.

-tulisan-tulisan Zahrah lainnya- | -artikel-berita School in UK lainnya- | -laman School in UK-

About zahrahjubed

nothing much for now.

Diskusi

Belum ada komentar.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

media partner

Services by UKdeenstay

Untuk mengikuti blog ini dan mendapat info tulisan terbaru melalui Surel, masukkan alamat Surel Anda.

%d blogger menyukai ini: